75-bollars Bingo och 90-bollars Bingo

Vilka bingospel är vanligast i Sverige?

Av många bingovarianter så är det 75-bollars bingo och 90-bollars bingo som är vanligast att spela. Här i Sverige så är det nog den varianten med 75 bollar som vi spelar mest, med 90-bollars varianten rätt runt hörnan. Den första varianten som såldes i leksaksaffärerna i USA var med 75 bollar. Innan spelet fick namnet bingo så kallades det för beano. Dom första spelen man kunde köpa var på sent 1920-tal och det blev en succé. Bingo med 90 bollar kommer från ett Lottospel som har rötter ända tillbaka till 1500-talet och Italien. I den franska Lottovarianten hade spelbrickorna nummer upp till 90 och det var därifrån denna varianten föddes.

75-bollars bingo

Brickan du köper när du ska spela bingo med 75 nummer har 25 rutor. Rutmönstret är en spelplan bestående av 5 x 5 rader och i rutorna hittar man 25 olika nummer från 1 – 75. Ibland kan den mittersta rutan redan vara markerad. Den kan innehålla en logo eller en symbol av något slag. När man spelar bingo med 75 bollar så finns det olika varianter där med. Vi kan börja med klassisk bingo. Det är den enklaste varianten och där räcker det med att få en rad. Då får du bingo och efter det så är spelet över.

Men för att utnyttja spelplan bättre så har vi ett annat spel, variantbingo, där fortsätter man att spela efter att en rad har gått. Det finns ju potential till 5 rader så varför inte utnyttja det. Efter en rad spelar vi om 2 rader, sedan 3 rader, 4 rader och till sist full bricka. Ju längre spelet går desto högre blir vinsterna. Variantbingo är det som är vanligast i 75-bollars bingo. Man kan också spela mönsterbingo med dessa brickorna. Det kan vara att man bestämmer att alla 4 hörnen ska markeras först, eller att man ska ha en diagonal rad, en ram eller en lodrät rad. Det finns många olika sätt att spela bingo och det är det som gör det så roligt.

90-bollars bingo

I 90-bollars bingo så ser bingobrickan lite annorlunda ut. På brickan hittar man 6 fält som vardera innehåller 27 rutor. 3 vågräta rader och 9 lodräta, 3 x 9, och i varje lodrät rad har 5 rutor ett nummer i sig, ett nummer mellan 1 och 90. Denna varianten spelas nästan lika mycket som bingo med 75 bollar. Man spelar på hela brickan samtidigt och det gäller att få en rad först. Sedan spelas det om två och tre rader och det gäller att få alla raderna i samma fält. Denna varianten av bingo är den man spelar mest i andra länder. Det är också en enklare variant att spela eftersom här så spelar man bara om rader och inga mönster. Varför det har blivit 2 helt olika varianter av bingo är det nog slumpen som har avgjort. Här i Norden så är det 75 bollars bingo som är vanligast och man kan ju spekulera i varför det har blivit så. På bingobrickan som man använder i Bingolotto så har dom gjort en egen variant av bingo. Där är det 3 spelfält med vardera 25 nummer i. Och med olika vinster på varje rad, smart tycker vi.

Andra varianter.

I takt med att bingo ökar i popularitet så uppfinns det andra varianter. Vi hittar bingo med 80 bollar och det finns till och med bingo med 30 bollar. Den sistnämnda kallas ibland för speedbingo och här gäller det att fylla hela brickan som har 9 rutor med nummer. Det brukar gå fort och är ett roligt och underhållande spel. Oavsett vilken variant som folk spelar så gör dom det för att det är roligt, det förstår man när man ser statistiken, ca. 500 000 svenskar spelar någon gång bingo och det är ett tal som heter duga.